I den bästa av världar

Barnfilmsambassadören går på pangbiografen Panora, nyinredd biograf med flera salonger. Anpassad inredning för yngre och äldre barn. Toaletterna en dröm. BUFF:s flaggskepp. Här har jag sett massor av viktiga filmer.

Denna gång visas min film för två skolklasser i Malmö, den ena vår Kompisklass från Backaskolan. Elvaåringarna får prata fritt med gästande regissör.

Alla frågor får ställas direkt efter visningen: Var tårtan förgiftad? Hur blir man regissör? Dödade mamman råttorna? Varför var filmen barnförbjuden? Vem var rädd?

Barnen är livliga, osentimentalt nyfikna. Lättpratade.

Efteråt åker vi med vår Kompisklass till deras ovanligt vackra skola som tidigare varit ett sjukhus. Backaskolans mediepedagog Linus Rundberg Streuli har förberett sig genom att läsa Filminstitutets filmhandledning och går igenom karaktärer, motiv och själva berättelsen med eleverna. Nu ska jag möta deras fördjupade frågor. Det är eftermiddag, de har sett min film, rest genom staden, jobbat strukturerat med dramaturgi och nu är barnen i fasen att leka fram idéer till sitt eget filmskapande. Vi pratar spontana infall, drömmar, skräck, de funderar och/eller ritar. Jag spelar in deras ”pitchar”på min telefon och går runt i smågrupper och lyssnar till på deras tankar.

En mobbad pojke googlar sitt namn i elevkatalogen och när han får upp sidan på skolkatalogen är det en ödla där och… sen en till.

En stor engagerad diskussion bryter ut plötsligt och engagerar alla, om vad död kan betyda i drömmar. Här inför mina ögon vecklar ett helt forskningsfält ut sig: jag får syn på hur barnen bearbetar fiktion, allt ligger synligt öppet i drömmen. Här flyter allt in och behandlas. Råmaterialet till mer forskning i filmreception som jag efterlyser. Klassen skiljer på verkligt och skräck.

A: Om man dör i drömmen dör man…

Protester

B: Nej, när jag dör och ser mig själv ligga där väcker jag mig själv och så lever jag upp igen…

Barn tycker inte att min film är särskilt läskig. Men den väcker tydligen lusten att prata om ”konstiga” saker.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s